lördag 15 mars 2008

Docent: Ät fett för att bli smal


Docent: Ät fett för att bli smal
Fettskräcken gör folk feta och sjuka. För biologen och docenten Lars Wilsson är det en självklarhet. Belägget för sin tes hämtar han från maten våra förfäder åt. - Fettet passar människans ämnesomsättning.Numera vimlar det av experter på mat och av teorier på vad vi får äta och inte äta. En gemensam nämnare är dock att kolhydrater och socker ska undvikas.

- Människan ska ersätta kolhydraterna med fett, säger Lars Wilsson.
Han är 79 år och har sedan 1993 ägnat all sin tid åt sambandet mellan kost och hälsa. Boken Välfärdens ohälsa, kan forntidens föda bli framtidens mat kom 2002 och boken Naturlig mat gavs ut 2006. I veckan har han föreläst i Ronneby hos Kroppsinvest och hade enligt arrangören kunnat fylla minst en föreläsning till.

Många larm
Intresset för vad vi äter är enormt stort just nu. Så stort att det kan vara svårt att hitta rätt. Ena dagen är det varning för att äta kött, andra dagen är uppmaningen att äta mer kött. För biologen Lars Wilsson är förklaringen enkel:
- Titta på hur folk levde innan skräpmaten kom. Vad åt människorna de första 95 procenten av vår tid på jorden?
- Människorna åt bara animalisk föda från hav och land. Basmaten bestod av kött och fisk.

Behåll fettet
Människans mage och tarmkanal har enzymer som kan bryta ned animaliskt protein och fett. Om dieten ersätts med kolhydrater så måste levern omvandla det till fett. Det är den allra viktigaste orsaken till fetmaexplosionen, enligt Lars Wilsson. Även andra välfärdssjukdomar som diabetes kan stoppas.
Köttet ska helst komma från djur som betat på grönbete och inte fått något kraftfoder. Fettet ska absolut inte skäras bort, det är viktigt för att vi ska kunna tillgodogöra oss köttets proteiner och livsnödvändiga vitaminer. Det är inte alls anledning till åderförkalkning.
- Folk har blivit fettskrämda, men det är skräcken för fett som gör oss sjuka.
Smör och grädde är andra viktiga matvaror för människan. Lars Wilsson säger att kolesterol är nyttigt fett, som behövs för våra könshormoner.
- Vi kan avlasta levern en massa genom att äta kolesterol.
Hur ska vi då få i oss tillräckligt med fett?
Till frukost går det bra att äta ägg. På en tunn, tunn skiva bröd hyvlas ett ark smör och en rejäl skiva ost. Huvudmålet bör bestå av fett kött, gärna fläsk. Om köttet inte är så fett, så lägg en klick smör ovanpå, gärna med persilja i. Till det föreslår Lars Wilsson en röra av creme fraiche, majonnäs, senap och hackad rå blomkål.

Potatisvarning
Vår älskade potatis borde förbjudas, enligt Lars Wilssons rön. Den ska bara ätas som en delikatess till surströmmingen och till midsommarsillen. Ett par gånger om året räcker. Anledningen är att potatis består av stärkelse som i sin tur egentligen är en sockerkedja.
- Ska man äta potatis ska man odla den själv.
För Lars Wilsson är det självklart att inte äta pasta, polerat ris, snabbmat och eller dricka sötade drycker.
- Drick vatten eller lite vin till maten.

http://blt.se/nyheter/ronneby/docent-br-at-fett-br-for-att-br-bli-smal(336105).gm

Inga kommentarer: